Σε απαξίωση οδηγείται η κυνηγετική δραστηριότητα

Σε απαξίωση οδηγείται η κυνηγετική δραστηριότητα

Αρ. Πρωτ. 17611/08.06.2011

Προς Υπουργό:

- Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής

Σε υποβάθμιση και απαξίωση οδηγεί την κυνηγετική δραστηριότητα και τις Κυνηγετικές Οργανώσεις η ακολουθούμενη πολιτική της Κυβέρνησης. Η προσπάθεια συνεχούς απαξίωσης των κυνηγών και ο περιορισμός της θηρευτικής δραστηριότητας, εξοργίζει τους κυνηγούς και διαταράσσει την οικονομική και κοινωνική συνοχή των τοπικών κοινωνιών. Συγκεκριμένα, το αρμόδιο Υπουργείο με πρόσφατη απόφασή του αναθεώρησε το νομοθετικό πλαίσιο για τη θήρα, προχωρώντας στη συγκρότηση ομάδας εργασίας, χωρίς όμως τη συμμετοχή των θεσμικών οργάνων, όπως είναι η Κυνηγετική Ομοσπονδία Ελλάδος, παρόλο που το ισχύον νομικό πλαίσιο καθιστά τις Κυνηγετικές Οργανώσεις συνεργαζόμενους, με το αρμόδιο Υπουργείο, φορείς για θέματα θήρας.

Αυτή η απαξίωση και η μη εκπροσώπηση μιας από τις μεγαλύτερες Ομοσπονδίες της χώρας στη νομοθετική διαδικασία, προφανώς υποκρύπτει κάτι. Δεν είναι δυνατόν να καταργείται ο θεσμικός ρόλος των Κυνηγετικών Οργανώσεων και να μην λαμβάνονται υπόψη στη διαδικασία αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου. Το αρμόδιο Υπουργείο αγνοεί τους θεσμικούς φορείς των κυνηγών και αποδεικνύει περίτρανα την πρόθεσή του για την απαξίωση τόσο των κυνηγών, όσο και της κυνηγετικής δραστηριότητας. Αγνοεί επίσης, ότι το κυνήγι αποτελεί ένα δίκτυο αξιών και απαραίτητο στοιχείο ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών και της κοινωνικής συνοχής.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

- Ποιοι είναι οι λόγοι συστηματικής απαξίωσης των κυνηγών και των Κυνηγετικών Οργανώσεων της χώρας μας;

- Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου, έτσι ώστε να προωθηθεί η κυνηγετική δραστηριότητα και να αναβαθμιστεί ο θεσμικός ρόλος των Κυνηγετικών Οργανώσεων, δεδομένης της συμβολής τους στην οικονομική και κοινωνική συνοχή της πατρίδας μας;

Απάντηση Υπουργείου